Prevenciós Coaching, a legjobb életstratégia

Beszámoló az Ön-Coach Képző Alapozó létrejöttének folyamatáról

2019. május 20. - BodóAndi

 

bloggif_5ca5c8c5cec69.jpg

2019. május 4-5-én elstartolt az első Ön-Coach Képző - alapozója, ami reményeim szerint nagyon sok embernek ad majd a kezébe olyan tudást, amivel sokat tud tenni saját magáért.

Már régóta érett bennem, hogy át kellene adnom azt a sok tudást és tapasztalatot, amit az eddigi 25 éves pályafutásom alatt összegyűjtöttem és az úgynevezett "bodóandis" szemléletmódba integráltam.

Nekem mindig is természetes volt így gondolkozni és furának találtam, hogy másoknak nem, pedig az én eszem teljesen egyszerűen, logikusan teszi a dolgát. Aztán rá kellett jönnöm, hogy egy dologban van különbözőség, méghozzá azzal, ahogy az információkat használom.

Később a racionalitás mellett az irracionalitással is kapcsolatba kerültem, ami lehetővé tette, hogy a látható és a szemnek láthatatlan működését is együtt tudjam megtapasztalni, megérteni, használni. Bár ezt is használja mindenki, de a legtöbben nem tudatosan teszik, így sokkal kevesebb lehetőségük van arra, hogy a Teljesség (racionális + irracionális) világával harmóniába kerüljenek.

Szerencsém volt, mert a tanítások, a tapasztalások nem vittek el egyik végletbe sem, így nem lettem túlzottan materialista és túlzottan spirituális sem. Inkább a kettő, egymást kiegészítő működtetése jellemző rám. Így akik hozzám fordulnak, azt tapasztalják, hogy érthetően, logikusan tudom elmagyarázni azt is, amit egyébként nem is olyan könnyű, vagyis a belső világunk sok sok összefüggését és hatását az életünkre, a sorsunkra.

Sokat tanultam és tanulok még most is, hiszen a tudásnak nem csak mennyisége van, hanem mélysége és minősége is, amit az információk megszerzése és azok megértése együtt adhat meg.

Tehát eljött az idő, hogy megmutassam azt, ami nekem olyan sokat adott már eddig, illetve másoknak is, akik eljöttek hozzám a saját élethelyzetük jobb megoldásait keresve. Megmutatni azt, amit én már olyan természetesen használok és amit már le tudtam annyira egyszerűsíteni, hogy aránylag könnyű legyen használni.

A coaching üléseken a szokásos kérdések mellett mindig tanítok olyan összefüggéseket, amik abban az esetben kiindulási pontnak lehet felhasználni - hiszen ne feledjük nincs semmi, ami kőbe lenne vésve és csak és kizárólag úgy lehetne, de inspirációnak, gondolat indításnak jól jöhet.

Aztán az elmúlt évek megtanították nekem azt is, hogy azért is van felelősségünk, hogy a saját szakmánk minősége, híre hogyan is alakul.

Sokat beszélgettem más coachokkal, vagy olyanokkal akik jártak már coachingra, vagy ismernek olyat, akinek már volt "szerencséje" ilyen folyamatban résztvenni.

Azért tettem idézőjelbe, mert ez valójában nem mindenkinek volt szerencsés és talán jobb lett volna, ha inkább el sem megy, mert egyedül megoldást találni nehéz ugyan, de az legalább az övé lenne. Ám ha a coach még tapasztalatlansága vagy épp saját "megdolgozatlansága" miatt nem veszi észre, hogy a saját megoldásai bármilyen jók, az a másiknál nem biztos, hogy ugyanezt a hatást fogja elérni.

Divat lett coachnak tanulni és ez talán még jó divat is lehetne, ha a másokkal való munkát megelőzné az, hogy önmagával egyenesbe kerüljön. 

Nem, nem kell szentnek lennie, akinek nincsenek mélypontja, akinek mindig minden rendben megy az életében, de annak lennie kell, aki képes a saját dolgától, megoldásaitól elvonatkoztatni. Meg aki tud és akar is valamit kezdeni a saját helyzetével.

Úgy gondolom, hogy a life-coaching ebből a szempontból a veszélyesebb irányzat, hiszen ott élesben megy az élethelyzetekkel való foglalkozás, míg a business vagy az executív coachingban jobban kívül lehet maradni a belső dolgokkal való munkából. Bár ez így nem igaz, hiszen minden üzleti coach elmondja, hogy valójában minimum a 3. ülésen kiderül, hogy nem a szakmai fejlődéssel van a probléma, hanem a magánélet kihatásának a teljesítményre, legyen szó nyomás alatti teljesítménynél az önbizalom elvesztésétől, a családi élet változásának stresszéig, mindenről. Ám ezzel együtt mégis a felületen business-modellek alkalmazásával lehet beszélgetni és így azt a bizonyos forró kását is kerülgethetően megélni.

Mégis ezzel együtt a cégeknél is sok az ellentmondás a coaching értékéről. Sokszor persze azért, mert nem is nagyon tudják, hogy mi az, vagy éppen nem arra és nem úgy használják, amire való, vagy nem válogatják meg a szakembert, mert csak a költséghatékonyság lebeg a szem előtt, vagy épp a barát, barátnő kapja meg az állást.

Pedig a jó coaching életeket és cégeket képes megmenteni, attól, hogy atomjaira hulljon.

A jó coachingot viszont csak egy jó coachhal lehet lefolytatni.

2.jpg

És mitől válik egy coach jó coachhá?

Nos erről is szól az Ön-Coach Képző sorozat.

Nekik is és azoknak is, hogy akik nem akarnak coachokká válni, de szeretnének saját magukon, az életükön változásokat végbevinni, azok azt megtanulhassák.

A Képzővel arra vállalkozok, hogy megtanítom azokat a nézőpontokat, amikkel a mindennapok során megtalálhatja a belső egyensúlyát, megértheti a saját folyamatait és a motivációit, hogy a megtisztult tudatossága által már olyan választásokat tudjon hozni, amibe bele is tud és bele is akar állni, vállalva annak következményeit.

Coachoknak ez azért jó, mert saját maga "megdolgozottabbá" válik és a life-coaching területén lesz sokkal több eszköze a jövőre nézve.

Egyéni emberkének meg azért jó, mert megtanulja hogyan is állhat neki azoknak a témáinak, amitől annyira félt, hogy inkább homokba dugta a fejét vagy másra bízta a döntéseit.

Az Ön-Coach Képző folyamán nagy hangsúlyt fektetünk az önazonosságra és az önazonos "kapcsolódásra" másokhoz.

Ehhez sok mindent le kell tisztítani a tudatból, hogy ne mások elvárásai diktálják a döntéseinket, legyen szó családról, munkahelyről, barátokról, és meg kell tanulni a megtalált "ön"azonosságunkat úgy kommunikálni, hogy azzal ne konfliktusokat gyártsunk, hanem elfogadást, sőt akár jó példát és inspirációt.

Nagy munkára vállalkozunk, de most, hogy már lezajlott az első ilyen tréning, bátran állítom, hogy amellett, hogy izgalmas, érdekes, játékos tartalomba ágyazva, aki kész van arra, hogy kezébe vegye a saját felelősségét a saját életének alakulásában, azt itt mindezt megkaphatja.

És hogy milyen is volt az első Ön-Coach Képző Alapozó?

Arról a következő blog bejegyzésben olvashatsz majd beszámolót.

Ha pedig érdekel és részt vennél te is, akkor figyeld a következő kiírásokat, hogy megtudd a dátumokat, vagy írj nekem emailt, hogy értesítselek róla >

Bodó Andi tudat-tréner, coach                                                                                                                                      bodo.andrea@gmail.com                                                                                                                                              30/9426851                                                                                                                                                                    www.bodoandi.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://prevencioscoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr2714838544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.