Prevenciós Coaching, a legjobb életstratégia

A szeretet nyelvekről kicsit másképpen

2018. március 16. - BodóAndi

sad-597089_340.jpg

 

 Voltál már úgy, hogy sok minden összejött, akár mert sokat dolgoztál, akár mert feszültség volt otthon, vagy épp túl monoton volt minden és akkor találkoztál egy régi ismerőssel, aki rád nézett és lazán azt mondta, hogy "hú, olyan nyúzottnak nézel ki, minden rendben? Nem látlak túl boldognak" És aztán elkezdett kérdezni a párkapcsolatról, hogy hogy vagytok, meg mióta is vagytok együtt, meg terveztek valamit a jövőben?

Nem szoktuk tapintatlannak gondolni, hiszen ő egy régi ismerős, barát, rokon, esetleg egy volt kapcsolat, ami felmentést ad neki arról, hogy milyen megjegyzést tehet.

DE!

A vezérhangya sok embernél elindul ilyenkor és bár némán és a másiknak való jelzés nélkül, de elkezdi figyelni a kapcsolatát. És tudod, nem mindegy, hogy milyen szemmel néz arra, ami van, mert bármit meg lehet magyarázni erről az oldalról és az ellenkezőjéről is.

Szóval voltál már így? 

Tudod mi ezzel a baj? Az, hogy a másik szemüvegén keresztül kezded el látni az életedet, pedig addig semmi bajod nem volt. Tisztán tudtad, hogy miért vagy nyúzott, hogy miért nem sugárzol a boldogságtól.
Mert egyszerűen most ilyen időszakod van, a bioritmusod épp a béka feneke alatt található, sok a munka, a főnök piszkál és a párod sem a legjobb időszakát éli.

De jött ez a kérdés és neked beakadt a gondolat > talán nem is a megfelelő emberrel élek? Hiszen mostanában nem nevetünk annyit, kicsit feszültek is vagyunk, a szex is kevesebb és lehet még sorolni az indokokat. 

No itt kellene felfigyelni egy két dologra: mégpedig arra, hogy nincs olyan, hogy mindig szárnyalunk, mindig kisimultak és jókedvűek vagyunk, és mindig egyformán vonzódunk a másikhoz. Ezek hullámzó minőségek és ráadásul nem is mindig együtt hullámzik ez a két embernél.
 
No nem azért, mert nem vagyunk egymásnak teremtve, hanem mert emberek vagyunk és általában egymástól külön is éljük az életünket, vagyis más impulzusok is hatnak ránk, amitől más hangulatunk is lesz.
De ez miért lenne baj? 
Talán épp ez adja meg az intenzitást a kapcsolatban.
De ha akarjuk, akkor tekinthetjük rossz jelnek is. 
Igaz, amíg az a kedves ember nem jelezte, hogy a karikák a szemed alatt talán valami általad nem látott folyamat miatt lehetnek, addig nem kételkedtél a kapcsolatodban, de most, hogy volt kedves erre az összefüggésre rámutatni, most elindult a vezérhangya a fejedben. 
És még akár igaza is lehetne.
Csak hogy tudod mit vesztettél el ezzel?
Azt, hogy te a saját gondolataid, tapasztalataid és döntéseid szerint élj.
Mert az ő gondolata fészkelte be a fejedbe magát, helyet csinálva a kételynek, ami addig nem is volt ott.
A másik amire gondolhatnál ilyenkor az az, hogy ha igaz is, akkor vajon mi hozhatná vissza azt a régi tüzet? Vagy ha nem a régi tüzet kell feléleszteni, akkor milyen új impulzusokkal rázhatnád fel a kapcsolatodat?
Ehelyett mit tesznek általában az emberek?
Elkezdenek kikacsintani, észrevenni azt, ami addig semmit nem jelentett: vannak más élőlények is ezen a bolygón. És nem csak hogy vannak, hanem még izgalmasak is, hiszen ismeretlenek.
Még.
Vagy elkezdenek visszanézni a múlt homályába vesző régi szerelmekre, amikor még a tűz oly nagyon lobogott. 
Kevesen gondolják végig, hogy lehet, hogy ezek az érzések nem véletlenül múltak el,
Hogy egy új kapcsolat szintén régivé válik egyszer.
És hogy éppen ezért az is izgalmas tud lenni, hogy a meglévő, már bizonyított kapcsolódásukkal hogyan tovább és hogy az igazán megéri a törődést. 
És hogy talán a másik is elmondhatná ugyanezt rólunk, csak neki még nem szólt senki, hogy vegye már észre, hogy boldogtalan.
De mi lenne ha az ilyen jelzéseket arra használnánk fel, hogy felébredjünk arra, hogy talán elfelejtettük egymás szeretet nyelvét beszélni, egymás szeretet zsákját megtölteni és itt az idő, hogy saját jogon gondolkodva úgy döntsünk, hogy az első lépést mi tesszük meg.
Most
De ehhez ismerni kell azt, hogy mi is az a szeretet-nyelv, mi is az a szeretet zsák, ami bizony ki tud ürülni, ha nem töltjük.
És azt is tudni kell, hogy ezek a nyelvek egy kapcsolatban sokszor nem egyformák, valójában nem egy nyelvet beszélünk és valóban, mint amikor egy idegen nyelvet kéne megtanulni, oda kell figyelni, hogy a másik mitől lesz boldog.
Mitől érzi magát szeretve?
Mert lehet, hogy nem attól, amitől én.
Ja, hogy azt sem tudjuk, hogy mi mitől vagyunk boldogságos állapotban? Mitől érezzük azt, hogy a másiknak fontosak vagyunk, hogy szeret minket?
Akkor honnan ismerhetnénk fel azt, hogy a másik mitől boldog, mitől érzi magát szeretve? 
Pláne, ha neki nem ugyanazt kell ahhoz megkapnia, mint nekem.
Nos, ha ezeket nem tudjuk, akkor bizony az a szeretet zsákocska egyszer csak kiürül és kongani fog az ürességtől. És ha kong, akkor nem leszünk annyira élettel teliek, nyűgösködünk és még csak nem is tudjuk, hogy miért. 
De ha nyűgösek vagyunk, akkor vajon jó érzés a társaságunkban lenni? Az vajon nem veszi el a kedvét a másiknak tőlünk? Az nem lehet oka annak, hogy a vonzódás is alábbhagyott?
De bizony lehet.
A jó hír az, hogy meg lehet tölteni újra azt a zsákot, csak egy kicsit oda kell figyelni arra, hogy mit is teszünk bele, hogy az valóban sokat jelent a másiknak, vagy épp hidegen hagyja. 
És persze meg kell tanítani őt is arra, hogy nekünk mi jelent sokat.
Igaz, mindez a nehezebb út és sokkal könnyebb odébb állni.
De hányszor kell odébb állnod, hogy rájöjj arra, hogy egy kapcsolat nem magától működik, hanem azt a két félnek egyformán kell működtetnie?
Hogy a nehéz időszakok azok, amik a legnagyobb fejlesztő minőségek.
Vagy talán te már tökéletes vagy? Nincs már miben fejlődnöd?
Nos, ha a válaszod az, hogy de van, akkor itt az ideje egy kicsit tanulni a párkapcsolatokról, de legfőképpen önmagadról, hogy ne más döntsön helyetted.
Mindehhez pedig a Prevenciós Coaching a legjobb életstratégia, amit szeretettel ajánlok a figyelmedbe:
capture-20170924-091026.png
Bejelentkezés: 
Bodó Andi 
tudat-tréner, coach
30/9426851
www.bodoandi.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://prevencioscoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr2013744078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.