Prevenciós Coaching, a legjobb életstratégia

Vajon ha a szeretet ünnepén magányt érzel, annak van oka?

2017. december 21. - BodóAndi
winter-1828780_340.jpgAz életstratégiánkat egészen pici korunkban kezdjük kialakítani. A szüleink visszajelzései az elsődlegesek ebben, amivel a ránk való reagálásukból tanuljuk meg, hogy milyenek vagyunk és hogyan tudunk kapcsolódni, elfogadhatóvá válni számukra, hozzájuk.
Ez a túlélésről is szól, hiszen ha kiszeretnek belőlünk, az azt is okozhatja, hogy nem akarnak majd velünk együtt lenni, nem akarnak majd rólunk gondoskodni.
Így az, hogy olyanok legyünk, amilyenek valójában lennénk, már itt megbicsaklik. 
Nincs is ezzel igazán baj, hiszen itt a földön egy közösség, az emberek közösségének világában élünk és ebbe tartozva figyelembe kell vennünk a többieket is. 
Pláne, hogy azt is szeretnénk, hogy minket is figyelembe vegyenek.
 
A szüleink jelzéseinek értelmezésével viszont van baj. Méghozzá az, hogy ebben a pici korban nem vagyunk képesek mindent jól látni, jól érezni. A közvetlen impulzust, reagálást éljük meg, aminek a hátterét nem ismerve, mindent önmagunkra vonatkoztatunk.
Ha anya fáradt és még ráadásul épp összevesztek apával, akkor a hozzám való odafordulásában ez tükröződni fog. Még akkor is, ha mosolyogni próbál. De sokszor ereje sincs ehhez.
divorce-2907287_340.jpg
Mit érez ilyenkor egy csecsemő? A figyelem energiáját, ami az eddigivel ellentétben kevésbé finom.
Mit gondol ilyenkor egy csecsemő? Valószínűleg nem racionális gondolatokkal fogja ezt fel, hanem benyomásként, de valami olyasmi lehet benne, hogy "hű, valami baj van, anya haragszik, nem figyel rám, nem érdekli, hogy mit szeretnék...".
És elkezd próbálkozni > mosolyog, gügyög, sír, kapálózik, stb. Mindent megtesz a maga eszközeivel, hogy jelezzen anyjának, hogy az ami éppen van, az nagyon nem jó.
És persze egy leterhelt anyát ez még jobban le fog terhelni, hiszen még az életének az a területe is erőt kíván tőle, ami egyébként imádott terület. Olyan energiát, ami most nincs benne, hiszen ki van merülve fizikailag is és idegileg is.
Mindezt egy baba nem tudja, csak a környezet hangulatát és a felé irányuló figyelmet érzékeli és ebből fogja megtanulni, hogy ő mennyire szerethető.
Itt persze sokféle megoldás kínálkozik, hiszen van olyan anya, aki ilyenkor még nagyobb odaadással fordul a picije felé és van a másik véglet is, aki depresszióssá válva képtelen lesz jelen lenni neki. 
No meg sok sok más megoldás is van a két végpont között.
Nos miért írom le ezt épp a karácsony előtti időszakban?
Azért, mert a karácsonyi időszak ki van nevezve a szeretet ünnepének és éppen ezért ezek a gyerekkori tapasztalások nagyon sokszor felszínre jönnek.
Aki sok szeretetet, elfogadást kapott és élt meg, az valószínűleg most is örömmel várja ezeket a napokat, a családi látogatásokat.
Ám aki ebben a korszakban magára maradt, annak az erre való emlékezés nélkül is ott lesz a lelke mélyén a félelem, hogy az a fránya szeretet ünnepe számára inkább magányosság lesz. 
Még akkor is, ha családi körben ünnepel.
Lelki magányosság.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Nyilván nem most kellene elkezdeni vele foglalkozni, hiszen nagyon mély téma. Megérdemel egy terápiát egy megfelelő szakemberrel.
De ha tűzoltásról van szó, akkor egy gyakorlat mindenképp segíthet: tedd fel magadnak a kérdést, hogy ha nem tévedtél és tényleg rólad szólt az a rossz időszak, tényleg veled volt a baj, tényleg téged nem szerettek - ennek ellenére ez most is igaz?
És a következő kérdés: mi van, ha tévedsz és nem is rólad szólt? Mi van, ha még rajtad csattant is a dolog, ha te is részesültél a nehézségből, az nem azt jelentette, hogy nem szeretnek? 
És a harmadik kérdés: hány éves vagy most? Mit csinálsz, hol élsz, kikkel vagy körbevéve, mi a hobbid, stb.
Ezek a kérdések abban fognak segíteni, hogy a jelenbe visszahozzanak, mert a tudattalanod mélyén lappangó érzés ilyenkor visszaránt tehetetlen kisgyermek érzésbe.
És te ma már nem vagy az.
Ma már képes vagy megszerettetni magad, képes vagy különbséget tenni, hogy mi szól rólad és mi nem és legfőképpen képes vagy felnőtt módon jelen lenni a saját életedben. Olyanná teremtve azt, ahol a téged körbevevő emberek olyannak fogadnak el és szeretnek, amilyen valójában vagy.
Így a szeretet ünnepe valóban azzá tud válni számodra is.
santa-72702_340.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://prevencioscoaching.blog.hu/api/trackback/id/tr3413515783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.